Alsózsolca lehet a példa a hazai akkumulátor-krízisben

Megosztás

Alsózsolca és Sóskút is 2024. január 16-án értesült arról, hogy az állítólag szlovén tulajdonosi hátterű Andrada Group Kft. akkumulátor-újrahasznosító üzemét a Miskolc melletti Alsózsolca helyett a Pest megyei Sóskúton valósítaná meg. Erről a hírről minden érintett a HVG cikkéből értesült, és még a szkeptikusuknak is lélegzetnyi örömet jelentett a győzelem.

Feltételezhetően a civilek fellépésének, tiltakozó akcióinak köszönhető, hogy a cég letett az eredeti tervéről, és reméljük, hogy nem csak elodázta azt. Az Andrada most Sóskúton próbálkozik. Talán olyan civil ellenállással találják szembe magukat, mint a borsodi településen?

Alsózsolcán a korábbi tervek szerint évente mintegy tízezer tonna selejtes akkumulátor feldolgozására alkalmas üzemet alakított volna ki a Miskolcra bejegyzett Andrada Group Kft. a város ipari parkjában. Ez a sokakat elrettentő információ, amit több is követett, sosem látott összefogást indított el. Forrtak az indulatok, mint egy túlnyomásos fazékban.

Ráadásul pont a vízbázis volt a legfőbb érv a környezetvédők asztalán az alsózsolcai beruházás vétózása során. F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes hulladékkezelő létesítmény működése sérülékeny vízbázison egyértelműen tilos, melyet a hazai szabályozás és az Európai Víz Keret irányelv is előír. A tervezett akkubontó létesítmény 90 méterre lett volna az Alsózsolcai-kavicsbányatótól, 900 méterre a legközelebbi lakóépülettől, és mindössze 1 kilométerre a helyi általános Iskolától. Ezek a tények minden helyi lakost foglalkoztattak és tettre sarkalltak.

Magyarországon az akkumulátorgyár nem csak szitokszóvá, de mozgatórugóvá is vált. Így jött létre az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület is 2023 végén. A környék lakói és természetvédői összefogtak a környezetük, az ingatlanjaik és az egészségük védelmében.

Lakossági fórumokat szerveztek, petíciót indítottak, tüntettek, szakmai érveket ütköztettek, ha lett volna kivel; azaz képesek voltak erőt demonstrálni, és az Andrada Kft.-vel szemben erőt mutatni. Ennek mondjuk nem örült annyira Sóskút, de Alsózsolca példájából ő is erőt meríthet.

Amit az alsózsolcaiak és az arnótiak megtudtak, az egyáltalán nem keltett bizalmat az Andrada Kft. iránt; de ezek az információk jól jöhetnek a sóskútiaknak is.

Az alsózsolcai akkuüzem ügyében megrendezett szeptemberi lakossági fórumon annyi érdeklődő volt, hogy nem is fértek be a terembe

Bár az Andranda próbálta környezetbarát csomagolásba bújtatni akkumulátor-újrahasznosítóját, de átlátszott a fólia: a „zöld energiatárolók” megnevezés egy veszélyes hulladékot feldolgozó üzemet fedett.

Hiába ígértek 160-200 munkahelyet, tovább erősítette a bizalmatlanságot az is, hogy a szlovén tulajdonosi háttérrel bíró cég egyáltalán nem szerepel a szlovén vállalatok cégjegyzékében. Nem lehet visszakövetni eredetét, nincs mögötte anyavállalat. Mindössze 3 millió forint alaptőkével alapították meg 2023-ban, és sosem épített se akkumulátor-újrahasznosító üzemet, se mást; pláne nem high-techet. Az egyetlen pont, amiben a beruházás naprakész volt, az az inflációkövetés, ugyanis amit Szijjártó Péter 2023 augusztusában még 10 milliárdos beruházásként jelentett be, abból 2024 januárjára már 13 milliárdos beruházás lett, 4.7 milliárd állami támogatással.

Nem csoda, hogy Magyarországon szaporodnak a szkeptikusok, akárcsak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások. Vannak, akik nem érzik véglegesnek az Andrada elűzését Alsózsolcáról.

A Zöld Arnótért Egyesület elnöke, Gyenes Gáborné és az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület társelnöke, Urbán Erika így nyilatkozott lapunknak:

„Alsózsolca még nem lélegezhet fel, terveznek ide még valamit, hiszen több helyet néztek meg több megyében; így találhatták meg a sóskúti csarnokot is, ahol nem is kell nagy átalakítást végezni.”

Alsózsolca polgármestere is a HVG cikkéből értesült arról, hogy a beruházást Sóskútra viszik. Szilágyi László megkeresésünkre a hírt így kommentálta:

„Véleményem szerint ilyen jelentőségű beruházásokat csak széles körű lakossági tájékoztatást követően, megfelelő garanciák biztosítása mellett volna szabad létrehozni. Az Alsózsolcára tervezett, logisztikai csarnokkal közös épületben, vízbázison elhelyezendő üzem esetén  már  a helyszínválasztás sem volt szerencsés.” Lapunk az Andrada képviseletét is megkereste azzal a kérdéssel, hogy mi volt az oka a helyszínváltásnak, és mennyire tekinthető véglegesnek Alsózsolca elhagyása, de egyelőre nem kaptunk választ.

Elindul vajon februárban a sóskúti akkumulátor-újrahasznosító gyár? Amennyiben Sóskút Alsózsolca példáját követi, és láthatóan a helyi civilek éppen ezt követik, talán nem. Egyelőre van ok a bizakodásra.

LAKOSSÁGI FÓRUM SÓSKÚTI AKKUMULÁTOR ÜZEMRŐL

Event in Tárnok, Hungary by Takács Attila on Wednesday, January 31 2024 with 489 people interested and 82 people going.

Lakossági fórum sóskúti beruházásról Tárnokon

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek